Lioneses fetes a casa

És dilluns i ens hem d’animar. Per tant res millor que aquesta recepta de lioneses que tenen una pinta…
De la massa de les lioneses també se’n diu pasta choux.
IMG_4412Ingredients:
AIGUA: 150ml
– FARINA: 65 gr. de farina normal o de força. La de força té més gluten i això fa que les lioneses pugin més i quedin més esponjoses.
– MANTEGA: 50 gr.
– OUS: 2 de mida mitjana.
– SAL: Un polsim
Preparació:
1- Tamisa la farina i posa-te-la en un paper de forn o en un lloc que et vagi bé per després tirar-la de cop.
2- Bat els ous, només una mica, just que quedin barrejats els rovells amb les clares.
3- Posa un cassó al foc (suau) amb l’aigua, la mantega i el polsim de sal. Remena fins que estigui a punt de bullir.
4- Enretira el cassó del foc i aboca-hi de cop la farina. Bat ràpidament amb una cullera de fusta fins que la farina i l’aigua hagin quedat ben lligades (com un puré de patates). Això pots fer-ho també amb un batedor elèctric.
5- Torna a posar el cassó al foc (suau) i segueix batent amb força (o amb el batedor elèctric) fins que quedi una mena de pilota tova que es desenganxi de les parets del cassó (no més de dos minuts). Retira el cassó del foc i deixa’l reposar dos minutets SENSE REMENAR MÉS.
6- Quan la barreja ja no estigui calenta, afegeix a poc a poc els ous que tens batuts. Bat (a mà o pots continuar amb el batedor elèctric). No afegeixis més ou fins que l’anterior hagi quedat incorporat a la massa.
IMG_44097- La massa ha de quedar tova, però amb una consistència d’aquelles que quan n’agafes una mica amb la cullera es fan com unes punxes.
8- Si vols, pots afegir unes gotes d’essència de vainilla (2,5 ml, mitja culleradeta petita). També es pot posar 50 gr de xocolata quan incorpores l’ou,  o ralladura de llimona o taronja, o una culleradeta de rom, però tot això no ho he provat.
9- Fes muntanyetes de pasta a sobre d’una plàtera de fornejar, amb una cullera o una màniga pastissera. Has de deixar almenys 3 o 4 cm de separació.
IMG_441410- Forneja a forn alt, 200º,  durant uns 15 o 20 minuts, fins que s’hagin inflat i assentat,  i després  a 190º durant 10 o 15 minuts més, per fer que es formi la crosteta. NO OBRIS LA PORTA DEL FORN ELS PRIMERS 15 MINUTS!
11- Quan les treguis del forn fes a cada una un tallet lateral perquè surti el vapor que queda a dins (si no, la massa queda gomosa per dintre).
12- De totes maneres, solen quedar com una mica poc fetes de dintre. Si vols, pots retirar la part més crua amb una cullereta. No et passis gaire de forn volent coure-les perquè es torren i queden massa cruixents.

IMG_441313- I ara, ja sap continuar… Farceix amb el que més t’agradi: nata muntada, trufa (nata + xocolata negre fos, no necessites res més…), crema…
IMG_441114- Crec que millor no farcir-les massa aviat, perquè no agafin humitat.
15- Com a cobertura les pots empolsinar de sucre glas, o regalimar-les de  xocolata de cobertura o de caramel líquid o…

Montse

 

Anuncis

One thought on “Lioneses fetes a casa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s