Recuparem. Gaspatxo de la Mari

Fa molt anys vaig conèixer la Mari que era de família extremenya però que  vivia a Palma. Feia un gaspatxo deliciós. Un dia li vaig demanar si em podia apuntar com el feia i em va dir que ella el fei com la seva àvia: l’abuela Mariana. Des d’aleshores sempre l’he fet igual.

El gaspatxo és bàsicament: vitamines a balquena

Ingredients: per a unes 6-8 persones
– 1kl i 1/4 de tomàquets ben madurs
– 3  cogombres grossos
– 2 pebrots verds i un de vermell petit o un tros d’un de més gros
– 3/4  o 1 litre d’aigua
– un tros de pa sec com ara 2 o 3 llesques grosses
– 1 tassa i mitja de cafè d’oli (la tassa de cafè és la mesura, el que se li posa és l’oli) del bo
– Una cullerada de vinagre
– Un parell de cullerades de sal
– Un all petit (si agrada més fort d’all es pot posar més gros)
– Ingredient secret al final
1- Posem el pa al fons un d’un pot gros i li afegim 3/4 de litre d’aigua.
2- Tallem el tomàquets mal tallats amb la pell i tot (hi ha qui els escalda per treura la pell però perd vitamines)
3- Pelem 2 cogombres i els obrim de dalt a baix i i lreiem les llavors. El talles petit i l’afegim
4- Tallem el pebrots després de treure-li la cua i les llavors
5- Pelem l’all petit i l’afegim
6- Li posem l’oli, la sal i el vinagre. De sal i de vinagre més val quedar-se curts perquè es poden afegir un com triturarts
7- Ho triturem amb la batedora elèctrica i després ho passem pel passapurés o el col.lador xinès per a que no quedin llavors ni pell dels tomàquets
8- Ho tastem i anem equilibrant la sal i el vinagre per a que no domini cap dels dos gustos.
9- Ho posem a la nevera i ho deixem refredar (molt millor d’un dia per l’altre)

Per servir-lo, si ha quedat claret el podeu acompanyar de quadradets de pa mig fregit/torrat (o sigui amb poc oli però passat per la paella)
Si ha quedat espès es pot acompanyar d’un tomàquet tallat a daus sense les llavors i el cogombre que teníem de més tallat ben petit
Feu-ne força que es pugui repetir i sinó feu com a molts pobles d’andalusia que sempre en tenen de fresc a la nevera.
Però el de la Mari tenia un regust que el fei diferent de qualsevol altre. El secret? Abans de triturar-ho tot li posava un a mica de pell de taronja de la mida d’una moneda de 20cts. A casa meva no els hi agrada gaire però a mi m’encanta. Em fa pensar en la Mari

Roser

Advertisements

One thought on “Recuparem. Gaspatxo de la Mari

  1. Retroenllaç: Recuparem. Gaspatxo de la Mari | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s